Ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ τοποθετείται για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα και την μη έναρξη του αγώνα κυπέλλου Απόλλων-ΑΕΛ.

Καταρχήν, καταδικάζουμε τις όποιες απαράδεκτες συμπεριφορές από οποία πλευρά και αν προήλθαν και προκλήθηκαν που δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να υπάρχει στους αθλητικούς χώρους και καλούμε τους αρμόδιους να πάρουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις και όχι περιστασιακά και ανούσια μέτρα.

Ο υπεύθυνος αξιωματικός του αγώνα κ. Ιωάννης Σωτηριάδης, ανακοίνωσε στη παρουσία των Πρόεδρων των δυο ομάδων και ενώπιον πέραν των δέκα ατόμων και των διαιτητών στα αποδυτήρια ότι «η απόφαση για τη μη έναρξη του αγώνα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ» όπως χαρακτηριστικά ανάφερε και άφησε ΞΕΚΑΘΑΡΑ να νοηθεί ότι την απόφαση την πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Λίγα λεπτά νωρίτερα και πάλι στη παρουσία πέραν των δέκα ατόμων ανακοίνωσε στους διαιτητές ότι το παιχνίδι θα διεξαχθεί κανονικά και σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε τότε το παιχνίδι θα διακοπεί. Την ίδια ώρα έγινε και επίσημη ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του Σταδίου.

Κατά το διάστημα αυτό των είκοσι περίπου λεπτών και ενώ δεν συνέβηκε το παραμικρό και ενώ ο διαιτητής με τις εντολές της αστυνομίας ετοιμαζόταν να σφυρίξει την έναρξη του αγώνα και ήταν στον αγωνιστικό χώρο με τους ποδοσφαιριστές, κλήθηκε από τον τέταρτο διαιτητή να πάει στα αποδυτήρια και του ανακοινώθηκε(στον διαιτητή) και σε όλους στα αποδυτήρια, η μη έναρξη του αγώνα λόγω πολιτικής απόφασης.

Απαιτούμε να μάθουμε τι μεσολάβησε για να παρθεί η σχετική απόφαση.

Είναι διαχρονική και πάγια θέση της ΑΕΛ, ότι οι αγώνες πρέπει να κρίνονται ΜΟΝΟ μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ζητούμε όπως ο αγώνας οριστεί και διεξαχθεί.

Η Διοίκηση ΑΕΛ τις τελευταίες μέρες κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση και δεν σχολίασε δημόσια την απαράδεχτη και αδικαιολόγητη απόφαση της Αστυνομίας να μειώσει τα εισιτήρια μας, απόφαση που προκάλεσε την δυσφορία και την ένταση στους φιλάθλους.

Θεωρούμε αδικαιολόγητη την απόφαση για την μη έναρξη του αγώνα, λίγα λεπτά μάλιστα μετά την απόφαση για να διεξαχθεί ο αγώνας κανονικά και χωρίς ο διαιτητής να θέσει θέμα ασφαλείας του αγώνα.

Σε μια ημέρα που ένας ποδοσφαιρικός αγώνας σε ένα υπερσύγχρονο στάδιο που πληροί όλα τα μέτρα ασφαλείας ήταν το μοναδικό γεγονός σε όλη τη Κύπρο που ήθελε αστυνόμευση, η Αστυνομία Κύπρου απέτυχε παταγωδώς να επιβάλει τη τάξη.

Στο γήπεδο βρισκόταν πολυάριθμη αστυνομική δύναμη με όλα τα σύγχρονα μέσα στη διάθεση τους και ενώ μας υποσχέθηκαν εξονυχιστικούς ελέγχους και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δυστυχώς απέτυχαν, και επέβαλα ετσιθελικά τη μη έναρξη του αγώνα.

Μας λυπεί επίσης η στάση της Διοίκησης του Απόλλωνα που στο Στάδιο ενώπιον των αξιωματικών του αγώνα και των διαιτητών επέμεναν έντονα να αρχίσει ο αγώνας και λίγες ώρες αργότερα ως δια μαγείας άλλαξε η στάση τους. Στη πρώτη τους ανακοίνωση ήθελαν απαντήσεις για τη πολιτική απόφαση να μην αρχίσει το παιχνίδι και στη δεύτερη άρχισαν τη προσπάθεια τους να ενορχηστρώσουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή του αγώνα μόνο σε φιλάθλους της ΑΕΛ. Και να διαστρεβλώσουν και να παραποιήσουν την αλήθεια, παραβλέποντας γεγονότα (είσοδο φιλάθλων στο γήπεδο, ρήξη κροτίδων και φωτοβολίδων προς τη κερκίδα μας, ναυτικές φωτοβολίδες εκτός γηπέδου και άλλα) από φιλάθλους του Απόλλωνα κατά τη έναρξη του αγώνα μέσα στο γήπεδο αλλά και πριν τον αγώνα έξω από το γήπεδο.

Καλούμε επίσης τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν αντικειμενικά όλα τα γεγονότα, όλες τις φωτογραφίες και όλα τα βίντεο και να μην ενδώσουν στη προσπάθεια κάποιων για μονόπλευρη προπαγάνδα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων.

Θεωρούμε ότι η ευθύνη της μη διεξαγωγής του αγώνα είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ ευθύνη της αστυνομίας και των πολιτικών προϊσταμένων τους, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ της αστυνόμευσης του αγώνα.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να δικαιολογήσουμε τις απαράδεκτες συμπεριφορές τις οποίες καταδικάσαμε και πιο πάνω.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο γήπεδο έκαναν ότι είναι δυνατόν για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους δεν έδειξαν τον ανάλογο ζήλο.

Η Διοίκηση της ΑΕΛ τηρεί και πάντα θα τηρεί υπεύθυνη στάση και ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ την διαχρονική στάση και πολιτική της ΑΕΛ ότι οι αγώνες πρέπει να κρίνονται και να κερδίζονται ΜΟΝΟ μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΕΛ Λεμεσού