Καινούργια χρονιά, νέες προκλήσεις

Το τμήμα ποδηλασίας της ΑΕΛ ξεκινάνει και αυτό τις δικές του υποχρεώσεις από την ερχόμενη Κυριακή. Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του τμήματος Ανδρέα Ιωάννουο οποίος μας μίλησε για τους στόχους της ομάδας.

Καινούργια χρονιά νέες προκλήσεις για την ομάδα ποδηλασίας
Το Τμήμα Ποδηλασίας επαναδραστηριοποιήθηκε το 2018 και το έτος 2019 έλαβε μέρος στους τοπικούς αγώνες. Την αγωνιστική περίοδο 2019 η ομάδα μας κατέλαβε τη 10η θέση στη γενική κατάταξη σε σύνολο 21 ομάδων. Στη κατάταξη συμπεριλαμβάνονται όλοι οι αγώνες ποδηλασίας δρόμου και ορεινής ποδηλασίας που έγιναν το 2019. Ένα αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ομάδα μας είχε συμμετοχή σε αγώνες ποδηλασίας δρόμου μόνο με μικρό αριθμό αθλητών στις επίσημες κατηγορίες. Ο στόχος μας είναι το έτος 2020 να έχουμε καλύτερη παρουσία στους τοπικούς αγώνες και να εδραιώσουμε το Τμήμα Ποδηλασίας στα ποδηλατικά δρώμενα του τόπου. Σαν τμήμα του μεγαλύτερου αθλητικού σωματείου της Κύπρου αυτός είναι ο μεγαλύτερος μας στόχος. Το άθλημα της ποδηλασίας δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο στη πόλη μας όπως είναι στη Λευκωσία οπού υπάρχουν πολλές ακαδημίες για μικρούς ποδηλάτες. Έχουμε δημιουργήσει Ακαδημία Ποδηλασίας και θα προσπαθήσουμε μέσω αυτής να προωθήσουμε το άθλημα ανάμεσα στις μικρές ηλικίες. Θέλουμε επίσης να κάνουμε γνωστό το άθλημα ανάμεσα στο κόσμο της ΑΕΛ και της Λεμεσού, να γνωρίζει ότι υπάρχουμε σαν τμήμα. Υπάρχουν αθλητές στη ομάδα μας οι οποίοι διακρίνονται στους τοπικούς αγώνες ή στο εξωτερικό τόσο με τη φανέλα της ομάδας μας αλλά και της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας της Κύπρου. Κάθε επιτυχία των αθλητών μας είναι και επιτυχία της Ομάδας μας και του Σωματείου μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;
Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω οι στόχοι της Ομάδας είναι το έτος 2020 να έχουμε καλύτερη παρουσία στους τοπικούς αγώνες και να εδραιώσουμε το Τμήμα Ποδηλασίας στα ποδηλατικά δρώμενα του τόπου. Σαν τμήμα του μεγαλύτερου αθλητικού σωματείου της Κύπρου αυτός είναι ο μεγαλύτερος μας στόχος. Επίσης στόχος μας είναι να διαδώσουμε το άθλημα ανάμεσα στα παιδιά και αυτό θα βοηθήσει και τη Ακαδημία μας. Στη Ομάδα υπάρχουν αθλητές με πρωταγωνιστικούς στόχους και διάμεσου της επιτυχίας αυτών των αθλητών να προβάλουμε το Τμήμα και το Σωματείο μας. Παρόλο που οι διακρίσεις είναι σε προσωπικό επίπεδο οι αθλητές μας νιώθουν ιδιαίτερη τιμή που φορούν τη κίτρινη φανέλα με το κύκλο με τα τρία γράμματα. Κάθε ατομική επιτυχία είναι επιτυχία όλων μας και του Σωματείου μας.

Υπάρχει προοπτική στο άθλημα;
Το άθλημα της ποδηλασίας δεν είναι τόσο διαδομένο στο τόπο μας. Παρόλο που σε μερικές περιοχές όπως η Λευκωσία είναι αρκετά πιο διαδεδομένο με μαζική συμμετοχή παιδιών στις ακαδημίες. Όμως λόγω της ιδιομορφίας του αθλήματος τα παιδιά το εγκαταλείπουν αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητές συνθήκες για τη εξάπλωση του όπως υποδομές αλλά και κρατική χρηματοδότηση. Οι επιτυχίες αθλητών βασίζονται πάνω σε ατομική βάση παρά συλλογική. Παρόλα αυτά αθλητές ποδηλασίας έχουν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς και άλλους διεθνείς αγώνες με τα χρώματα της Κύπρου. Για να μπορέσει ένας αθλητής να διακριθεί διεθνώς στο άθλημα της ποδηλασίας πρέπει να αποκτήσει τη απαραίτητη εμπειρία από αγώνες στο εξωτερικό όπου το επίπεδο είναι πολύ ψηλό και οι αγώνες βασίζονται στη ομαδική στρατηγική παρά σε ατομική βάση.

Τι απαιτείται για να μπορέσει η ομάδα να αγωνιστεί από θέμα κόστους
Για να συμμετέχει ένας αθλητής σε αγώνα ποδηλασίας χρειάζονται τα ακόλουθα:
• απαραίτητος εξοπλισμός (ποδήλατο, παπούτσια, κράνος, συσκευή
δεδομένων, γυαλιά ηλίου, παγούρι, παλμογράφο, βατόμετρο κλπ.)
• στολές/ένδυση
• έξοδα συμμέτοχης σε αγώνες
• προπονητής
Οι προϋπολογισμοί των ποδηλατικών ομάδων στη Κύπρο είναι συνήθως πολύ μικροί και εξαρτώνται κυρίως από χορηγίες. Επειδή ο ποδηλατικός εξοπλισμός είναι συνήθως ακριβός η αγορά και η συντήρηση του εξοπλισμού επιβαρύνει τους ιδίους τους αθλητές. Επιπρόσθετα ο κάθε αθλητής έχει το δικό του προπονητή αφού το πρόγραμμα προπόνησης είναι ατομικό και εξειδικευμένο.

Ποσό εύκολα τα βγάζετε πέρα για να συντηρηθεί το τμήμα
Το τμήμα συντηρείται από εισφορές χορηγών και σε μεγάλο βαθμό από τους ιδίους του αθλητές. Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το προγραμματισμό της ομάδας